Sprawdź termin najbliższych zajęć
Warsztaty Data Informacje Cena
{name} {workshop_date} {info} {price} PLN

Tematyka zajęć

Historia i gatunki wina

Warsztaty Wina to nowoczesny i interaktywn sposób na poznawanie świata win i smaków.

Podczas takich interaktywnych zajęć, prowadzonych przez najlepszych w Polsce sommelierów i znawców win, dowiedzą się Państwo tego, co niezbędne aby w pełni czerpać przyjemność płynącą z degustacji wina.

Podczas trwającego 4 godziny szkolenia oraz degustacji około 6 lub 8 gatunków win przybliżymy:

Ponadto podpowiemy Państwu jak przechowywać wino, jak i gdzie je kupować oraz wiele, wiele innych praktycznych rad.

Podczas zajęć zapewniamy:


Proponujemy Państwu trzy różne programy Warsztatów Wina:

Kurs Debiutanta

Kurs ten trwa cztery godziny i obejmuje podstawową znajomość wina. Składa z dwóch części - wykładowej i degustacyjnej. Po jego zakończeniu uczestnicy będą swobodniej poruszać się w krainie wina. Taki kurs to interesująca propozycja mogąca uatrakcyjnić wyjazdy firmowe i integracyjne, służbowe uroczystości lub prywatne spotkania towarzyskie.

Kurs Konesera

Kurs ten trwa dziewięć godzin wykładów i podzielony jest na trzy oddzielne bloki. Skierowany jest do osób, którym zależy na pogłębianiu posiadanej wiedzy o winie. Wykłady poświęcone są osobnym tematom, dotyczącym wybranych regionów i ich apelacji.

Smaki & Aromaty

Warsztaty Smaki & Aromaty cieszą się od uznaniem naszych Klientów, zarówno indywidualnych jaki firmowych. Podczas zajęć uczestnicy zyskują umiejętność udanego łączenia win z potrawami, bawiąc się przy tym świetnie własnymi zmysłami. Miłośnikom dobrej kuchni i poszukiwaczom nowych doznań zmysłowych proponujemy świetną zabawę połaczoną z degustacją wina i wybornych potraw.
We wszystkich naszych degustacjach biorą udział wina ze znanych i cenionych winnnic. Wino podajemy w kieliszkach cenionej firmy Riedel.

Kieliszki Riedel

Kieliszki do wina - Riedel

Historia kieliszka do wina zaczęła się w 1973 roku, kiedy austriacki szklarz Claus Riedel zaprosił czołowych dziennikarzy winiarskich na niecodzienną degustację. Zaprezentował na niej specjalne modele kieliszków do Bordeaux, burgunda i wina białego.

Rewolucja Riedla polegała na prostym stwierdzeniu: zapach jest ciałem lotnym, którego zachowaniem rządzą prawa fizyki, a nauka podsuwa sposoby spożytkowania tych praw. Doświadczenie pokazało, że oddzielnych kieliszków potrzebują już nie tylko wina białe, słodkie ale i różne typy Cabernet (inny kieliszek dla eleganckich win z Bordeaux, inny dla mocno owocowych Australijczyków)...

W tej chwili produkcja kieliszków przypomina niekończącą się rewię mody. Czołowi producenci prześcigają się w wymyślaniu nowych modeli i coraz bardziej ekstrawaganckich kształtów. I ciekawostka - seria Extreme Riedla to wydatek ponad 25 euro za sztukę, ale prawdziwi fanatycy używają tylko wytwarzanych ręcznie modeli z serii Sommelier (100 euro za kieliszek).