Warsztaty | Data | Informacje | Cena |
---|---|---|---|
{name} | {workshop_date} | {info} | {price} PLN |
Tematyka zajęć

Warsztaty Wina to nowoczesny i interaktywn sposób na poznawanie świata win i smaków.
Podczas takich interaktywnych zajęć, prowadzonych przez najlepszych w Polsce sommelierów i znawców win, dowiedzą się Państwo tego, co niezbędne aby w pełni czerpać przyjemność płynącą z degustacji wina.
Podczas trwającego 4 godziny szkolenia oraz degustacji około 6 lub 8 gatunków win przybliżymy:
- historię i gatunki wina
- szczepy winogron
- regiony winiarskie
- sposoby uprawy winogron i produkcji wina
- zasady łączenia wina z potrawami
- najlepsze roczniki win
- wady win
- sposoby podawania wina do jedzenia – temperatura, dekantacja, rodzaj kieliszka
- sposoby czytania etykiet na butelkach – jak rozpoznać kraj pochodzenia wina, region i apelację
- ciekawostki – najdrozsze wina świata, najlepsze winnice, najlepsze roczniki
Ponadto podpowiemy Państwu jak przechowywać wino, jak i gdzie je kupować oraz wiele, wiele innych praktycznych rad.
Podczas zajęć zapewniamy:
- najlepszych w Polsce wykładowców – znawców i miłosników wina
- przydatne materiały pomocnicze i specjalistyczne praktyczne porady przydatne w życiu towarzyskim jak i zawodowym.
- dyplom ukończenia naszych Warsztatów
Proponujemy Państwu trzy różne programy Warsztatów Wina:
Kurs Debiutanta
Kurs ten trwa cztery godziny i obejmuje podstawową znajomość wina. Składa z dwóch części - wykładowej i degustacyjnej. Po jego zakończeniu uczestnicy będą swobodniej poruszać się w krainie wina. Taki kurs to interesująca propozycja mogąca uatrakcyjnić wyjazdy firmowe i integracyjne, służbowe uroczystości lub prywatne spotkania towarzyskie.
Kurs Konesera
Kurs ten trwa dziewięć godzin wykładów i podzielony jest na trzy oddzielne bloki. Skierowany jest do osób, którym zależy na pogłębianiu posiadanej wiedzy o winie. Wykłady poświęcone są osobnym tematom, dotyczącym wybranych regionów i ich apelacji.
Smaki & Aromaty
Warsztaty Smaki & Aromaty cieszą się od uznaniem naszych Klientów,
zarówno indywidualnych jaki firmowych. Podczas zajęć uczestnicy
zyskują umiejętność udanego łączenia win z potrawami, bawiąc się
przy tym świetnie własnymi zmysłami. Miłośnikom dobrej kuchni i
poszukiwaczom nowych doznań zmysłowych proponujemy świetną zabawę
połaczoną z degustacją wina i wybornych potraw.
We wszystkich naszych degustacjach biorą udział wina ze znanych
i cenionych winnnic. Wino podajemy w kieliszkach cenionej firmy
Riedel.
Kieliszki Riedel

Historia kieliszka do wina zaczęła się w 1973 roku, kiedy austriacki szklarz Claus Riedel zaprosił czołowych dziennikarzy winiarskich na niecodzienną degustację. Zaprezentował na niej specjalne modele kieliszków do Bordeaux, burgunda i wina białego.
Rewolucja Riedla polegała na prostym stwierdzeniu: zapach jest ciałem lotnym, którego zachowaniem rządzą prawa fizyki, a nauka podsuwa sposoby spożytkowania tych praw. Doświadczenie pokazało, że oddzielnych kieliszków potrzebują już nie tylko wina białe, słodkie ale i różne typy Cabernet (inny kieliszek dla eleganckich win z Bordeaux, inny dla mocno owocowych Australijczyków)...
W tej chwili produkcja kieliszków przypomina niekończącą się rewię mody. Czołowi producenci prześcigają się w wymyślaniu nowych modeli i coraz bardziej ekstrawaganckich kształtów. I ciekawostka - seria Extreme Riedla to wydatek ponad 25 euro za sztukę, ale prawdziwi fanatycy używają tylko wytwarzanych ręcznie modeli z serii Sommelier (100 euro za kieliszek).